Categorieën
Nieuws

Deze app waarschuwt voor teken in jouw buurt

Een uitbreiding van de Nature Today app meldt je precies waar je moet oppassen voor de aanwezigheid van teken. Het teken-alert is bedoeld als waarschuwing voor mensen die de natuur in trekken.

Met de app kun je checken wat de tekenverwachting op een bepaalde plek is, zo meldt de Rotterdamse bouwer van de app, Level Level.

De gegevens worden samengesteld op basis van weerinformatie, satellietgegevens en informatie over het landschap. Samen met data van 10 jaar aan tekenvangsten hebben onderzoekers van  ITC Twente en Wageningen University een tekenverwachtingmodel gemaakt.

Op basis van dit model wordt nu voor elke plek in Nederland een actuele tekenverwachting gegenereerd. Daarnaast kun je zelf meldingen van teken via de app doorgeven. De site tekenradar.nl verzamelt alle actuele meldingen, die worden dan door de onderzoekers weer verder gebruikt.

Tekenradar, © tekenradar.nl

Het aantal teken stijgt de afgelopen jaren, het aantal tekenbeten is in tien jaar tijd met ongeveer dertig procent gestegen. De diertjes leven van bloed en zuigen zich vol met bloed. Ze zijn misschien het bekendst van hun voorkomen op de huis van huisdieren, maar kunnen ook mensen bijten. Teken kunnen besmet zijn met een bacterie en zo de ziekte van Lyme overdragen, zo waarschuwt het RIVM.

De app van natuursite Nature Today helpt natuurliefhebbers nu met informatie over de plekken waar ze alert moeten zijn op teken. In de loop van de week moet de tekenverwachting in de app beschikbaar zijn.

Via Nature Today kun je gelukkig ook veel leuke informatie vinden, de site en app vertellen je waar je welke dieren in ons land kunt tegenkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *