Categorieën
Wilde dieren

Het risico van een aanval van een wolf op mensen is te laag om te berekenen

Ondanks de stijging van het aantal wolven in Europa is het risico op een aanval door het roofdier nog steeds enorm klein. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar aanvallen van wolven op mensen.

Het Noorse instituut NINA (Norwegian Institute for Nature Research) voerde het onderzoek uit in opdracht van dierenbeschermingsorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Bij het onderzoek is specifiek gekeken naar gevallen van contact tussen wolven en mensen in Noord-Amerika en Europa. Deze gebieden zijn volgens de onderzoekers vergelijkbaar zijn op sociaal-economisch vlak. Zij concluderen dat er daar in 18 jaar slechts 14 aanvallen plaatsgevonden, waarvan twee met dodelijke afloop.

Debat over wolven is ‘emotioneel beladen’

Terwijl het aantal wolven alleen maar toenam is er in Europa sinds 2002 helemaal geen aanval met dodelijke afloop meer is geweest. In Europa leven ongeveer 15.000 wolven.

Deze Europese wolven delen het leefgebied met honderden miljoenen mensen, daardoor is het risico op een aanval niet nul. Maar, zo zeggen de onderzoekers, het risico is zo laag dat het onberekenbaar klein is.

In een persbericht van het IFAW stelt Andreas Dinkelmeyer, wolvenexpert van de organisatie. “Wij zijn van mening dat deze discussie veel meer gevoerd moet worden op basis van rationele, wetenschappelijke feiten”.

De manier waarop het debat nu in Nederland wordt gevoerd werkt volgens de organisatie angst voor wolven in de hand. “Dat draagt niet bij aan het vinden van de oplossing voor hoe wolven en mensen samen kunnen leven”, vindt Dinkelmeyer.

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat duidelijk moet worden hoe de verschillende aanvallen tot stand kwamen. Situaties die tot aanvallen kunnen leiden kunnen dan vermeden worden. 

Monitoring van wolven is volgens het IFAW zeer belangrijk om gevallen van gewenning en roekeloos gedrag van de dieren vroegtijdig te herkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *