Categorieën
Nieuws

Dappere gambiahamsterrat Magawa krijgt medaille – het diertje helpt bij mijnenvegen in Cambodja

Gambiahamsterrat Magawa heeft een hoge onderscheiding gekregen van de Britse dierenartsenorganisatie PDSA vanwege zijn belangrijke werk in Cambodja. Daar helpt het diertje met het ruimen van mijnen.

Voor zijn moed en inzet bij het belangrijke werk kreeg Magawa de PDSA Gold Medal, die wordt gezien als een van de hoogste onderscheidingen voor dieren in Groot Brittannië.

Cambodja ligt bezaaid met landmijnen en andere explosieven, die nog ieder jaar nieuwe slachtoffers maken. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk land wordt doorzocht en vrijgemaakt van mijnen. Dat werk is natuurlijk niet zonder gevaar, dus wordt er gezocht naar methodes die veiliger zijn.

Een Vlaamse onderzoeker kwam op het idee gambiahamsterraten te gebruiken om de mijnen veilig op te kunnen sporen.

Mijnen zoeken met dieren

Gambiahamsterratten zijn vrij grote knaagdieren die oorspronkelijk in Afrika voorkomen. Het zijn sociale dieren die een gemeenschappelijk hol delen.

De hamsterratten kunnen slecht zien, maar dat maakt ze juist uitermate geschikt voor het gevaarlijke werk. De mensen achter de Bellgische ngo APOPO zetten de bijzonder goede neus van de dieren nu in bij het speuren naar explosieven.

Nog veel meer hamsterratten als Magawa besnuffelen de grond op zoek naar de mijnen. Zelfs onder zijn soortgenoten is Magawa een bijzonder goede mijnensnuffelaar, schrijft NPR. Hij werkt al vijf jaar en maakte een terrein zo groot als twintig voetbalvelden weer vrij van mijnen.

De PDSA – die de bijzondere onderscheiding toekende – is een goed doel dat zich in Groot Brittannië inzet voor dierenwelzijn. Ze helpen bij het geven van de juiste zorg door dierenartsen voor mensen die geen zorg voor hun huisdier kunnen betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *