Categorieën
Natuur en Milieu

Bizar grote kolonie plaagmieren ontdekt op Waalsdorpervlakte: gevolgen voor natuur onzeker

Op de Waalsdorpervlakte in Den Haag is een superkolonie van de exotische plaagmier ontdekt. Het is de eerste keer dat deze mierensoort, die normaal niet in de Nederlandse natuur voorkomt, in een natuurgebied is aangetroffen. Dat schrijft Nu.nl.

De kolonie heeft zich vermoedelijk al jaren in het gebied gevestigd en zich daardoor sterk uitgebreid. Een bijzonder kenmerk van de plaagmier is dat de koninginnen samenwerken, wat de voortplantingssnelheid vergroot.

Dit nieuws werd als eerste gemeld door Vroege Vogels, waarna entomoloog Rick Buesink van EIS-Kenniscentrum Insecten benadrukte dat de mieren geen direct gevaar vormen voor mensen, maar wel mogelijk fietspaden kunnen laten verzakken.

Effect van exoten lastig in te schatten

De impact van de plaagmier op de lokale flora en fauna is volgens Buesink lastig in te schatten. De mieren zouden inheemse soorten kunnen verdrijven en de balans in het natuurgebied verstoren. Een voorbeeld hiervan is het effect op bladluizen, die normaal verzorgd worden door andere mierensoorten.

De plaagmieren komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, en zijn naar alle waarschijnlijkheid via potplanten ons land binnengekomen.

Als deze mieren verdwijnen, kan dat gevolgen hebben voor de planten en andere dieren die indirect van hen afhankelijk zijn.

Het is een zorgwekkende ontwikkeling voor een Natura 2000-gebied dat onder strikte Europese bescherming valt.

Het drinkwaterbedrijf Dunea heeft eerder al verzakte paden hersteld en onderzoekt nu of de plaagmier een bedreiging vormt voor de waterwinning.